ایمنی محل کار
همانطور که مستحضرید، برای انجام دادن هر کاری بخصوص کار های فنی از قبیل انجام جوشکاری پلاستیک، که احتمال وقوع خطرات متعددی در آن وجود دارد، رعایت کردن اصول ایمنی محل کار و همینطور فراهم کردن محیطی ایمن جهت انجام فرایند جوشکاری پلاستیک به کمک سشوار صنعتی، علاوه بر این که از اصول و ملزومات این کار به شمار می رود، از احتمال آسیب های جدی نیز پیش گیری می کند. ضمن اینکه در حفظ پرستیژ کاری نیز نقش بسزایی دارد.
ایمنی محل کار در حیطه جوشکاری پلاستیک به سه دسته تقسیم می شود.
- ایمنی محیطی
- ایمنی فردی
- ایمنی دستگاه جوشکاری پلاستیک
در اثر حرارت دادن به پلاستیک، گاز و بوی مخصوصی از سطح پلاستیک متصاعد می گردد که برای بدن انسان از جمله ریه و چشم ها بسیار سمی و مضر می باشد. با در نظر گرفتن این نکته که روش های نوین جوشکاری پلاستیک در مقایسه با روش سنتی از میزان ضرر کمتری برخوردار است، بعبارتی آسیبی که در روش نوین جوشکاری پلاستیک به بدن میرسد، تنها 5 درصد می باشد، اما با این حال این صدمات به صفر نرسیده است. بنابراین مهم ترین نکته که حتما باید رعایت شود، داشتن تهویه مناسب است.
گاز های متصاعد شده، در اثر انجام فرآیند جوشکاری پلاستیک :
- اکسید کربن ( CO )
- گاز کربنیک ( CO2 )
- هیدروژن سولفوره ( H2S )
- اکسید گوگرد ( SO2 )
- آمونیاک ( NH3 )
- سیانید هیدروژن ( HCN )
تاکید می کنیم حتما محیطی را انتخاب کنید که از تهویه مناسبی برخوردار باشد. تهویه علاوه بر اینکه به ایمن ماندن جوشکار کمک وافری می کند از اصول ایمنی محیط کار نیز به شمار می رود. برای تحقق این امر یکی از درها یا پنجره های محیط کار را باز بگذارید. استفاده از هواکش هم در حین انجام جوشکای پلاستیک از ملزومات است.
علاوه بر آن یک مکنده هوا نیز می تواند با مکش دود حاصل به درون، از وارد شدن صدمات به ریه و چشم ها جلوگیری کند. دقت کنید این مکنده باید دقیقا بالای میز کار و محلی که جوشکاری پلاستیک در آن انجام می شود نصب شده باشد. درست مانند هود هایی که در محیط آشپز خانه و درست بالای گاز نصب می گردند.
علاوه بر اینکه خود فرآیند جوشکاری پلاستیک با سشوار صنعتی موجب صدمات جبران ناپذیری می شود، گرد و غبار ناشی از مرحله سنباده کشی نیز به همان میزان مخرب و آسیب زاست. پس حتما باید از مکنده استفاده شود.
ایمنی فردی
- از ملزومات انجام جوشکاری پلاستیک، استفاده از یک ماسک برای جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار به درون ریه ها می باشد. بخار حاصل از فرآیند جوشکاری پلاستیک به ریه های شما آسیب وارد می کند.
- به هیچ وجه از دستکش پلاستیکی استفاده نکنید. چرا که هنگام جوشکاری پلاستیک ممکن است آسیب بیشتری به دست شما وارد شود.
- برای رعایت اصول ایمنی بهتر است افرادی که حضور آن ها ضرورتی ندارد را از محیط کار دور نگه دارید.
- هنگام جوش دادن دو قطعه پلاستیک، شیرآبه از پلاستیک ها ترشح می شود. این شیرآبه به چشم ها آسیب می زند. پرت شدن قطعات پلاستیک و احمال برخورد آنها با چشم نیز بسیار محتمل است. استفاده از عینک های پلی کربن به منظور جلوگیری از صدمه دیدن چشم توصیه می گردد.
- برای انجام جوشکاری پلاستیک، میز مخصوصی در نظر بگیرید. با اینکار بازدهی بالاتر رفته وعلاوه بر آن، جوشکار حین انجام جوشکاری، تسلط بیشتری بر روی قطعه داشته و جوشکاری راحت تر انجام می شود. میز کار باید استاندارد هایی داشته باشد. اگر میز را بصورت آماده تهیه می کنید، دقت کنید که به اشتباه از میز اداری و یا میزهایی که کاربرد های دیگری دارند استفاده نکنید و میز کار مخصوص تهیه کنید.
استاندارد های میز کار
- در صورتیکه میز کار را خودتان میسازید، و یا سفارش می دهید، ارتفاع آن را بسته به قد خود و میزان تسلطی که دارید تعیین کنید اما در حالت معمول، اطمینان حاصل کنید که ارتفاع میز کار شما حداقل 85 سانتی متر باشد. می توانید پایه های میز کار را متحرک طراحی کنید تا قابلیت تغییر ارتفاع داشته باشد.
- حداقل طول میز کار باید 1.5 متر باشد تا قطعه کار به راحتی بر روی آن قرار گرفته و فضا برای انجام جوشکاری پلاستیک به راحتی در اختیار جوشکار قرار گیرد.
- میز کار نباید چند تکه و تاشو باشد، تا ایستایی کامل و لازم را دارا باشد.
- بهتر است سطح میز از جنس لاستیک عاج دار و نرم تر از پلاستیک باشد. این فاکتور سبب می شود قطعه کار پلاستیکی ما بر روی میز ثابت مانده و به اصطلاح گیر کند تا راحت تر عمل جوشکاری پلاستیک را انجام دهیم. علاوه بر این هرچه سطح میز نرم تر باشد، هنگام جابجا کردن قطعه کار احتمال آسیب به قطعه کمتر خواهد بود.
- برای قطعاتی که نیازی نیست تمام سطح کار مجددا رنگ شود و تنها قسمتی از کار نیاز به ترمیم دارد، یک مشما (معمولا مشما بادکنکی ) زیر قطعه کار پهن می کنیم تا رنگ قطعه کار در اثر جابجایی از بین نرود. البته بهتر است دقت کنیم که هنگام انجام جوشکاری پلاستیک به مشما آسیب نرسد یا مشما آب نشود.
ایمنی دستگاه سشوار جوش پلاستیک
استفاده از پایه نگهدارنده دستگاه
- بدنه سشوار صنعتی جوشکاری پلاستیک استوانه ای شکل است. همین امر موجب می شود وقتی دستگاه را بر روی سطح مسطحی مانند میز کار قرار می دهیم، تکان های هرچند کوچک و یا برخورد اجسام، سبب جابجا شدن راحت دستگاه و قل خوردن آن شود. این جابجایی صدمات زیادی به دستگاه ما وارد میکند :
- آسیب خوردن به سیم انتهای دستگاه در اثر جابجایی های متعدد
- امکان چرخش نازل دستگاه جوشکاری؛ در صورتیکه دستگاه روشن باشد، ممکن است به قطعات و سیم های اطراف و یا خود جوشکار صدمه وارد شود.
برای جلو گیری از صدمات ذکر شده، باید از پایه نگهدارنده دستگاه استفاده کنیم.
تذکر مهم !!!
درجه حرارت سشوار جوش پلاستیک خود را پس از اتمام جوشکاری، بر روی صفر قرار داره و حداقل به مدت 10 الی 15 دقیقا روی پایه نگهدارنده دستگاه قرار دهید تا کاملا خنک شود.
استفاده از محافظ جان
قبل از اینکه از اهمیت کار برد محافظ جان صحبت کنیم، بهتر است درباره سیم ارت موجود در دستگاه سشوار جوش پلاستیک مطالبی بیاموزیم.
سشوار صنعتی جوشکاری پلاستیک بصورت استاندارد، سیم ارت دارد، در صورت بروز خطا، فلز خارجی دستگاه برق دار میشود و بسته به اینکه شخص با کدام قسمت از مدار داخلی و بدنه دستگاه در تماس باشد، اندازه ولتاژ یک فرد ایستاده نسبت به زمین تا ۲۳۰ ولت خواهد بود. در اینصورت اگر شخصی دستگاه را لمس کند، جریان از بدن به زمین منتقل میشود. اگر فرد خوششانس بوده، کفش پلاستیکی به پا داشته باشد و روی زمین خشک ایستاده باشد، ممکن است فقط احساس سوزن سوزن شدن را تجربه کند. در غیر اینصورت، اگر هوا مرطوب باشد و یا دستان او خیس باشد به احتمال زیاد دچار شوک شدید میشود. اگر یک دست دستگاه و دست دیگر یک شیء زمینشده (مانند لوله، تیرها، شوفاژ یا هر چیز دیگر) را لمس کند، جریان از قلب میگذرد و سناریوی خطرناکتری رخ میدهد. اگر فرد بدشانس باشد یا بیماری قلبی داشته باشد، این جریان میتواند منجر به مرگ او شود.
سیم ارت این جریان را بدون اینکه به بدن فرد وارد شود مستقیما به زمین منتقل می کند، و از بروز حادثه، برق گرفتگی و آتش سوزی جلو گیری می کند.
کلید محافظ جان چیست؟
برگردان پارسی " کلید جریان نشتی" یا GFCI که گاهی اوقات با نام " کلید محافظ جان " نیز شناخته می شود، یک قطعه ایمنی و مخفف Ground Fault Circuit Interrupter به معنی متوقفکننده مدار در موقع خطای زمین است که به عنوان قطعکننده خطای زمین یا کلید محافظ جان (RCD) نیز شناخته میشود. این دستگاه جریان خروجی فاز و برگشتی از طریق نول را کنترل میکند. این جریانها معمولاً برابر هستند. اگر جریان به زمین نشت کند، تمام جریان از طریق GFCI بر نمیگردد و وسایل الکترونیکی موجود در دستگاه این عدم تعادل را تشخیص میدهند و برق را قطع میکنند. جریان تریپ برای GFCI معمولاً 30 میلیآمپر است، اما بسته به شرایط میتواند بیشتر یا کمتر باشد.
کلید محافظ جان علاوه بر اینکه از دستگاه و شخص محافظت می کند، در شدت حرارت خروجی از دستگاه نیز نقش موثری ایفا می کند.
برای اطلاع از نحوه ی ترمیم پلاستیک های ترموپلاست و یا آشنایی با تجهیزات جوشکاری پلاستیک به سایت شرکت آرکا صنعت تیوان مراجعه نمایید.