نقش پلاستیک در خودروسازی و انواع آن در خودرو
نقش پلاستیک در خودروسازی و انواع آن در خودرو

پلاستیک در صنعت خودرو سازی

همانطور که در مقاله های پیشین آرکا صنعت تیوان مطالعه کردیم، پلاستیک کاربرد های فراوانی در صنایع مختلف دارد برای مثال به کاربرد پلاستیک در پزشکی و پلاستیک در خودروسازی واقف هستیم. طبق آمار هایی که بدست آمده است، چیزی در حدود 20 الی 30 درصد از قطعات بکار رفته شده در خودرو از جنس پلاستیک می باشد. با توجه به این آمار، به نقش مهم و اساسی پلاستیک در خودرو سازی پی خواهیم برد.

تاریخچه پلاستیک در خودروسازی

بهتر است قبل از هرچیز ابتدا به تاریخچه کاربرد پلاستیک در خودروسازی نگاهی اجمالی داشته باشیم. طبیعتا مانند هر صنعت در حال رشدی، صنعت خودروسازی نیز در مسیر پیشرفت و صعود قرار دارد. پر واضح است که پلاستیک در این مسیر دگرگونی نقش موثری ایفا کرده است. ABS را می توان نخستین پلاستیک به کار رفته در خودرو نامید اما در حال حاضر طیف گسترده ای از انواع پلاستیک در خودروسازی کاربرد دارد. طبق آخرین متد های روز دنیا دلیل کاربرد پلاستیک در خودروسازی؛ کاهش وزن خودرو، سودبردن از مقاومت پلاستیک، شکل پذیری آسان و مقرون بصرفه بودن آن می باشد.

برای درک جایگاه پلاستیک در خودروسازی، میتوان گفت در حدود 150 کیلو گرم پلاستیک و کامپوزیت پلاستیک در بدنه و داخل یک خودرو استفاده می شود. این در حالی است که تقریبا چیزی در حدود 1163 کیلو گرم آهن و استیل در بدنه خودرو استفاده شده است. در مقام مقایسه، مبرهن است که میزان پلاستیک در خودروسازی، بسیار قابل ملاحضه می باشد.

انواع پلاستیک های استفاده شده در صنعت خودروسازی

لاستیک و کامپوزیت های پلیمر بیشترین درصد استفاده و کاربرد را بعد از فلزات و آهن آلات در خودروسازی دارند .

در حالت کلی13  نوع پلیمر و پلاستیک در خودروسازی بکار میرود اما 3 نوع آن چیزی در حدود 66% اجزای پلاستیکی خودرو را شامل میشود که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

  1. PVC که 16 درصد را شامل می شود.
  2. POLYPROPYLENE 32 درصد پلاستیک در خودرو سازی را تشکیل میدهد
  3. POLYURETHANE که تقریبا 17 درصد را شامل می شود.

پلاستیک در خودروسازی

در ادامه درباره برخی از پلاستیک های پر کاربرد در صنعت خودرو سازی می خوانیم :

پلاستیک Polypropylene (PP)

این پلاستیک استقامت شیمیایی فراوانی داشته و از نفوذ آب جلوگیری می کند. اصولا ازپلاستیکPP در سپر خودرو مورد استفاده قرار میگیرد .

پلاستیک Polyurethane (PUR)

بطور کلی در صندلی ها، چرخ ها و تایرها، قطعات پلاستیکی سخت مورد استفاده قرار میگیرد.

پلاستیک Poly-vinyl-chloride (PVC)

مزیتی که PVC دارد داشتن استقامت بالا در برابر خورندگی می باشد. از دیگر برتری های این پلاستیک این است که هم بصورت رنگی و نیز بی رنگ موجود می باشد. از این پلاستیک در خودروسازی اصولا بعنوان روکش های سیم های برقی، لوله ها و درها استفاده می شود.

پلاستیک Polyamide (PA)

در بین پلی‌آمید ها، پلی‌آمید 6 و پلی‌آمید ‌66 پرمصرف‌ ترین نوع هستند. هردوی این پلی آمید ها از استقامت فوق العاده بالایی برخوردارند، که همین خصوصیت شایسته بودن این پلاستیک در خودروسازی را تضمین می کند. بعلاوه، جذب بالای آب و انبساط پلاستیک در هوای مرطوب نیز مطرح است. این فاکتور با اینکه نوعی مزیت به حساب می آید، اما با این وجود برای قسمت هایی که نیازمند دقت بالایی می باشد، استفاده نمی شود. عموما موارد استفاده از این پلاستیک در خودروسازی ،در چرخ دنده ها، بورینگ ها، روکش های مقاوم نسبت به آب و هوا و می باشد.

پلاستیک Polystyrene (PS)

پلیمری محبوب که تولید آن بسیار راحت است اما در برابر اشعه ماوراء بنفش ضعیف عمل می کند. موارد استفاده این پلاستیک در خودرو سازی، در سرپیچ ها، دکمه ها، اتصالات خودرو و پایه ی صفحه نمایش می باشد.

پلاستیک Polyethylene (PE)

این پلاستیک بدلیل اینکه از استقامت بالایی برخوردار است، عموما در شیشه های تقویت شده برای بدنه ماشین ها، عایق الکتریکی و مواردی که نیازمند استقامت بالایی است کاربرد دارد.

پلاستیک  Polyoxymethylene (POM)

دارای سختی زیادی است که در دمای پایین همباقی است. استقامت عالی در مقابل تماس با سوخت دارد. عموما در تزیینات خارجی و داخلی ماشین، سیستم سوخت رسانی، چرخ دنده های کوچک مورد استفاده قرار میگیرد . 

پلاستیک  Polycarbonate (PC)

استقامت بالایی در مقابل تغییر فصل و فرابنفش دارد. اصولا در شیشه های محافظتی، سپرها، عینک ها، لنزهای چراغ ها مورد استفاده قرار میگیرد.

پلاستیک  Acrylonitrile styrene acylate (ASA)

سختی زیاد، استقامت بالا دربرابر مواد شیمیایی و پایداری حرارتی، استقامت فوق العاده دربرابر آب و هوا و براق بودن از مشخصات پایه آن است. موارد استفاده: غلاف ها، نماها  و قطعات داخلی و خارجی. 

پلاستیک  Polybutylene terephthalate (PBT)

نسبت به مواد شیمیایی مقام و قابلیت جذب آب را داراست، استقامت زیاد نسبت به استرس دینامیکی، پایستگی ابعادی و حرارتی، سادگی در تولید _ کریستالیزه شدن سریع و خنک شدن سریع. از موارد استفاده آن عبارتند از: قاب ها و غلغاف های چراغ های مه شکن، قطعات رویی سان روف، غلاف سیستم قفل، دستگیره های در، سپر و قطعات کاربرات.

پلاستیک  Polyethylene terephthalate (PET)

پایداری حرارتی خوب، خواص الکتریکی بالا، جذب خیلی کم، کیفیت سطح بسیار بالا. موارد استفاده: دسته و غلاف چرخ دنده برف پاک کن، نگهد ارنده چراغ، کاور موتور، غلاف های اتصالات.

AST1 , کلیه حقوق محفوظ است.
برنامه نویسی و طراحی سایت توسط اکسیر.
Top